1 / 17 Ilustračná snímka Foto: Shutterstock
2 / 17 Cesnak - Je prírodné antibiotikum. Jeho liečivá sila sa ukrýva v zlúčeninách síry, ktoré obsahuje. Šesť a viac strúčikov týždenne by malo byť zaručenou prevenciou pred rakovinou hrubého čreva, konečníka, žalúdka a prostaty. Koľko? Aspoň 1 strúčik denne. Foto: Shutterstock
3 / 17 Aj váš obľúbený voňavý nápoj môže znížiť riziko vzniku rakoviny. Výskumníci v Národnom onkologickom inštitúte zistili, že tí, ktorí pijú 3 – 4 kávy denne, majú o 15 % nižšie riziko rakoviny hrubého čreva ako tí, ktorí nepijú kávu. Foto: Shutterstock
4 / 17 Otruby sú jedným z najbohatších zdrojov vlákniny. Táto pomletá vonkajšia šupka pšenice, ryže, ovsa a iných obilných zŕn má vysoký obsah vlákniny. Konzumácia otrúb môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Zamiešajte si pár lyžičiek ovsených otrúb do rannej kaše alebo jogurtu. Použiť ju môžete aj na zahustenie polievok či omáčok. Foto: Shutterstock
5 / 17 Za nafukovaním môže byť celiakia, zlyhávanie pečene, rakovina hrubého čreva a iné ochorenia. Foto: Shutterstock
6 / 17 Cibuľová zelenina je nabitá antioxidantmi, ktoré majú silné ozdravné účinky a pomáhajú tiež pri liečení chronických chorôb. Jeden z nich je kvercetín, ktorý dokáže spomaliť rast nádoru. Výskumy preukázali najmä účinky pri liečbe rakoviny hrubého čreva. Môže tiež zmierňovať príznaky infekcií močového mechúra a chráni prostatu. Cesnak, cibuľa, pór a pažítka obsahujú tiež flavonoidy, teda antioxidanty, ktoré podporujú produkciu glutatiónu. Ten je známy ako „matka všetkých antioxidantov“, pretože je Foto: Shutterstock
7 / 17 Ľudia, ktorí si do jedálnička pravidelne zaraďujú čerstvú kapustu, kel alebo brokolicu, majú nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Kapusta obsahuje bioflavonoidy a iné cenné látky, ktoré zastavujú rast nádorov a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Jedna štúdia zistila, že ženy, ktoré jedli viac hlúbovej zeleniny, mali o 45 % nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka. Foto: Shutterstock
8 / 17 Zmenou životného štýlu a pravidelnými lekárskymi kontrolami by sa dalo zabrániť rakovine hrubého čreva až u polovice pacientov. Foto: Shutterstock
9 / 17 Tmavá fazuľa krotí výskyt rakoviny hrubého čreva, je v nej veľa antioxidantov. Obsahuje aj fytoestrogény, ktoré zvyšujú hladinu mastných kyselín a tak brzdia rast rakovinových buniek. Foto: Shutterstock
10 / 17 Slovensko celosvetovo obsadzuje nemilé prvé miesta pri diagnóze rakovina hrubého čreva a konečníka, preto by ste zdravie tejto oblasti nemali zanedbávať. Foto: Shutterstock
11 / 17 Celozrnné pečivo a chlieb sú podobne ako fazuľa prevenciou proti rakovine hrubého čreva. Sú výdatným zdrojom vlákniny, ktorej nedostatok zvyšuje riziko zhubného ochorenia. Ak jej má organizmus dostatok, zvládne odvádzať z neho karcinogénne látky. Koľko? Mali by patriť do každodenného jedálneho lístka. Účinku celozrnného pečiva na trávenie sa vyrovnajú dve lyžice otrúb denne. Foto: Shutterstock
12 / 17 Brokolica - Je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Okrem toho obsahuje látku isothiokyanát, ktorý je skutočným bojovníkom proti nádorom u fajčiarov, rakovinou hrubého čreva či maternice. Koľko? Stačí aj malé množstvo denne. Foto: Shutterstock
13 / 17 Spotreba spracovaného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, cukrovky, rakoviny žalúdka a rakoviny hrubého čreva. Medzi bežné druhy spracovaného mäsa patria klobása, slanina, šunka, údené mäso a hovädzie mäso. Spracované mäso obsahuje pokročilejšie produkty glykácie, ktoré sa vytvárajú varením a pri vyšších tepelných úpravách. Je známe, že spôsobujú zápal. Zo všetkých ochorení súvisiacich so spotrebou spracovaného mäsa sa najviac spája s rakovinou hrubého čreva. Foto: Shutterstock
14 / 17 Kontaktujte lekára, ak krvácate z časti tela, ktorá bežne nekrváca, najmä ak krvácate viac ako jeden, dva dni. Krv v stolici je často z hemoroidov, ale môže byť aj príznakom rakoviny hrubého čreva. Krvavý moč je zvyčajne prvým symptómom rakoviny mechúra alebo obličiek. Foto: Shutterstock
15 / 17 Rakovina hrubého čreva je jednou z najčastejších na Slovensku. Foto: Shutterstock
16 / 17 Pozitívny test na okultné krvácanie neznamená rakovinu, hrubé črevo však treba prezrieť kolonoskopiou. Foto: Shutterstock
17 / 17 Počet prípadov rakoviny hrubého čreva na Slovensku sa za posledných päť rokov zvýšil o polovicu. Foto: Shutterstock