1 / 13 Biskupský chlebík piekli pôvodne v kláštoroch a na Štedrý deň ho mnísi spolu s medovníkmi rozdávali chudobným. Foto: Shutterstock
2 / 13 Do vianočného pečenia sa s obľubou zapájajú aj deti. Niekedy ochutnávajú viac, než pomáhajú, ale pečenie ich rozhodne baví. Foto: Getty Images
3 / 13 Medovníky, šuhajdy, linecké kolieska, čokoládové zákusky, dobroty, ktoré nechýbajú na sviatočnom stole Foto: Shutterstock
4 / 13 Deti pomáhajú kuchárke pri pečení sladkostí. Nostalgický výjav z 19. storočia. Foto: Getty Images
5 / 13 Podľa legendy kráľovi Alfrédovi poskytla na úteku prístrešie žena na vidieku. Nespoznala v ňom panovníka a požiadala ho, aby dozeral na koláče na ohni. On, zaujatý problémami kráľovstva, na ne zabudol a nechal ich spáliť. Gazdiná ho za zhorené koláče poriadne pokarhala. Foto: Getty Images
6 / 13 Taliansky koláč panettone poznáme aj u nás. Foto: Shutterstock
7 / 13 Typický múčnik bûche de Noël nechýba na Vianoce vo francúzskych rodinách. Foto: Shutterstock
8 / 13 Biskupský chlebík piekli pôvodne v kláštoroch a na Štedrý deň ho mnísi spolu s medovníkmi rozdávali chudobným. Foto: Shutterstock
9 / 13 Prípravu vianočných koláčov mali aj v 19. storočí na starosti ženy a deti. Foto: Getty Images
10 / 13 ... a opekance či vanilkové rožteky. Nechýbajú azda na žiadnej sviatočnej tabuli. Opekance nie sú vianočné pečivo, no patrili k typickým slovenským jedlám na Štedrý večer. Foto: Archív NMH
11 / 13 ... a opekance či vanilkové rožteky. Nechýbajú azda na žiadnej sviatočnej tabuli. Opekance nie sú vianočné pečivo, no patrili k typickým slovenským jedlám na Štedrý večer. Foto: ARCHÍV NMH
12 / 13 Hviezdičky z lineckého cesta... Foto: Shutterstock
13 / 13 Rokmi sa toho veľa nezmenilo, hlavnú úlohu pri príprave vianočných dobrôt majú stále ženy. Foto: Getty Images