späť na článok: Od hlavy po sudy: VAKULOVCI pestujú kapustu zo semien vypestovaných na Novom Zélande
MONIKA VAKULOVÁ sa
v rodinnom obchode
našla. Všetko pochádza
od slovenských,
maximálne moravských
producentov z okolia. MONIKA VAKULOVÁ sa
v rodinnom obchode
našla. Všetko pochádza
od slovenských,
maximálne moravských
producentov z okolia.
Kvalita kapusty záleží aj na sezóne. Tá
vlaňajšia bola tvrdšia a húževnatejšia.
Tento rok sa podarila ľahšia a
vzdušnejšia. Chuť si však udržala. Kvalita kapusty záleží aj na sezóne. Tá
vlaňajšia bola tvrdšia a húževnatejšia.
Tento rok sa podarila ľahšia a
vzdušnejšia. Chuť si však udržala.
Najlepšia je natlačená
v sude po dvoch mesiacoch. Najlepšia je natlačená
v sude po dvoch mesiacoch.
Staré obrovské sudy sú na
dnešnú dobu nepraktické a drahé.
Vo Svederníku si ich nechali na
ozdobu a pre istotu. Keby ich
náhodou ešte bolo treba. Staré obrovské sudy sú na
dnešnú dobu nepraktické a drahé.
Vo Svederníku si ich nechali na
ozdobu a pre istotu. Keby ich
náhodou ešte bolo treba.
Obrovské staré sudy vyrobené z dreva
červeného smreka vo Svederníku
vymenili za menšie plastové nádoby.
S nimi sa šikovnejšie manipuluje. Obrovské staré sudy vyrobené z dreva
červeného smreka vo Svederníku
vymenili za menšie plastové nádoby.
S nimi sa šikovnejšie manipuluje.
Do veľkého suda v pozadí sa zmestilo
22 000 kilogramov narezanej
kapusty. Tento objem dokázala za
deň a pol ušliapať jediná žena. Do veľkého suda v pozadí sa zmestilo
22 000 kilogramov narezanej
kapusty. Tento objem dokázala za
deň a pol ušliapať jediná žena.
Kapustáreň Svederník ročne
vypestuje pre vlastnú potrebu
500 až 600 ton kapusty. Kapustáreň Svederník ročne
vypestuje pre vlastnú potrebu
500 až 600 ton kapusty.
Poctivo naložená kyslá kapusta bez problémov vydrží do ďalšej úrody. Poctivo naložená kyslá kapusta bez problémov vydrží do ďalšej úrody.
MONIKA VAKULOVÁ sa
v rodinnom obchode
našla. Všetko pochádza
od slovenských,
maximálne moravských
producentov z okolia. MONIKA VAKULOVÁ sa
v rodinnom obchode
našla. Všetko pochádza
od slovenských,
maximálne moravských
producentov z okolia.
Jedna hlava prejde niekoľkokrát
ľudskými rukami, kým sa
dostane nakrájaná do suda. Jedna hlava prejde niekoľkokrát
ľudskými rukami, kým sa
dostane nakrájaná do suda.
PETER VAKULA Si
pochvaľuje, že im
každoročne pribúdajú
zákazníci, ktorí dávajú
prednosť tradičnej
produkcii. PETER VAKULA Si
pochvaľuje, že im
každoročne pribúdajú
zákazníci, ktorí dávajú
prednosť tradičnej
produkcii.
Do kapusty vo Svederníku
pridávajú len soľ a rascu.
Nič viac. Najlepšia je, keď
kvasí dva mesiace. Do kapusty vo Svederníku
pridávajú len soľ a rascu.
Nič viac. Najlepšia je, keď
kvasí dva mesiace.
Zdieľať foto

1 / 12 MONIKA VAKULOVÁ sa v rodinnom obchode našla. Všetko pochádza od slovenských, maximálne moravských producentov z okolia. Foto: Vladimír Kampf

2 / 12 Kvalita kapusty záleží aj na sezóne. Tá vlaňajšia bola tvrdšia a húževnatejšia. Tento rok sa podarila ľahšia a vzdušnejšia. Chuť si však udržala. Foto: Vladimír Kampf

3 / 12 Najlepšia je natlačená v sude po dvoch mesiacoch. Foto: Vladimír Kampf

4 / 12 Staré obrovské sudy sú na dnešnú dobu nepraktické a drahé. Vo Svederníku si ich nechali na ozdobu a pre istotu. Keby ich náhodou ešte bolo treba. Foto: Vladimír Kampf

5 / 12 Obrovské staré sudy vyrobené z dreva červeného smreka vo Svederníku vymenili za menšie plastové nádoby. S nimi sa šikovnejšie manipuluje. Foto: Vladimír Kampf

6 / 12 Do veľkého suda v pozadí sa zmestilo 22 000 kilogramov narezanej kapusty. Tento objem dokázala za deň a pol ušliapať jediná žena. Foto: Vladimír Kampf

7 / 12 Kapustáreň Svederník ročne vypestuje pre vlastnú potrebu 500 až 600 ton kapusty. Foto: Vladimír Kampf

8 / 12 Poctivo naložená kyslá kapusta bez problémov vydrží do ďalšej úrody. Foto: Vladimír Kampf

9 / 12 MONIKA VAKULOVÁ sa v rodinnom obchode našla. Všetko pochádza od slovenských, maximálne moravských producentov z okolia. Foto: Vladimír Kampf

10 / 12 Jedna hlava prejde niekoľkokrát ľudskými rukami, kým sa dostane nakrájaná do suda. Foto: Vladimír Kampf

11 / 12 PETER VAKULA Si pochvaľuje, že im každoročne pribúdajú zákazníci, ktorí dávajú prednosť tradičnej produkcii. Foto: Vladimír Kampf

12 / 12 Do kapusty vo Svederníku pridávajú len soľ a rascu. Nič viac. Najlepšia je, keď kvasí dva mesiace. Foto: Vladimír Kampf

Vyberáme pre vás

Video pre vás

Ďalšie galérie

11
Výstava v Bratislave, rok 2015.

Zbierka hviezdneho chlapca: Najkrajšie ozdoby zhotovovali etniká žijúce v súlade s prírodou

5
Jednou z najdôležitejších cukrodarných rastlín je cukrová trstina.

Predstavujú jednu z najväčších a najznámejších skupín rastlín: TRÁVY ovládli svet

21
Rímskokatolícky kostol v časti Horná Trnávka.

Európska rarita: Pomník starých mládencov tu pred 60 rokmi postavili slobodní mládenci

8
Firma má vlastnú predajňu so svojimi produktmi v Plavnici.

Detoxikačný čaj z Plavnice pomohol aj otrávenému prezidentovi Juščenkovi

15
Abrahám leží v teplej oblasti. Počet meteorologicky letných dní v roku je tu nad nad 50. Zimy majú mierne. Počet obyvateľov za posledné roky klesal, ale podarilo sa to zvrátiť.

Starosta so stresom nevybabral: Čo chýba obci ABRAHÁM na oživenie?

21
Manželom Križalkovičovcom priniesli štvorčatá štvornásobnú radosť.

Mnohí vzdychajú nad starosťami mladých rodičov, tí to vidia inak. Aký je život so štvorčatami?