1 / 12 MONIKA VAKULOVÁ sa v rodinnom obchode našla. Všetko pochádza od slovenských, maximálne moravských producentov z okolia. Foto: Vladimír Kampf
2 / 12 Kvalita kapusty záleží aj na sezóne. Tá vlaňajšia bola tvrdšia a húževnatejšia. Tento rok sa podarila ľahšia a vzdušnejšia. Chuť si však udržala. Foto: Vladimír Kampf
3 / 12 Najlepšia je natlačená v sude po dvoch mesiacoch. Foto: Vladimír Kampf
4 / 12 Staré obrovské sudy sú na dnešnú dobu nepraktické a drahé. Vo Svederníku si ich nechali na ozdobu a pre istotu. Keby ich náhodou ešte bolo treba. Foto: Vladimír Kampf
5 / 12 Obrovské staré sudy vyrobené z dreva červeného smreka vo Svederníku vymenili za menšie plastové nádoby. S nimi sa šikovnejšie manipuluje. Foto: Vladimír Kampf
6 / 12 Do veľkého suda v pozadí sa zmestilo 22 000 kilogramov narezanej kapusty. Tento objem dokázala za deň a pol ušliapať jediná žena. Foto: Vladimír Kampf
7 / 12 Kapustáreň Svederník ročne vypestuje pre vlastnú potrebu 500 až 600 ton kapusty. Foto: Vladimír Kampf
8 / 12 Poctivo naložená kyslá kapusta bez problémov vydrží do ďalšej úrody. Foto: Vladimír Kampf
9 / 12 MONIKA VAKULOVÁ sa v rodinnom obchode našla. Všetko pochádza od slovenských, maximálne moravských producentov z okolia. Foto: Vladimír Kampf
10 / 12 Jedna hlava prejde niekoľkokrát ľudskými rukami, kým sa dostane nakrájaná do suda. Foto: Vladimír Kampf
11 / 12 PETER VAKULA Si pochvaľuje, že im každoročne pribúdajú zákazníci, ktorí dávajú prednosť tradičnej produkcii. Foto: Vladimír Kampf
12 / 12 Do kapusty vo Svederníku pridávajú len soľ a rascu. Nič viac. Najlepšia je, keď kvasí dva mesiace. Foto: Vladimír Kampf