späť na článok: Ako žili a čo jedli naši dávni predkovia? Plné brucho bolo luxusom
Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia. Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia.
Mor do Európy doviezli z Egypta. Mor do Európy doviezli z Egypta.
Pri kvalite stredovekých námorných plavidiel cestovanie loďou nebolo o nič bezpečnejšie. Stačila silnejšia búrka a loď stroskotala alebo v lepšom prípade sa stratila. A ak nečasu odolala, priemerne urazila vzdialenosť 120 až 200 kilometrov za deň. Pri kvalite stredovekých námorných plavidiel cestovanie loďou nebolo o nič bezpečnejšie. Stačila silnejšia búrka a loď stroskotala alebo v lepšom prípade sa stratila. A ak nečasu odolala, priemerne urazila vzdialenosť 120 až 200 kilometrov za deň.
Ženy neboli v spoločnosti považované za plnoprávne osoby. Ženy neboli v spoločnosti považované za plnoprávne osoby.
Riad bol z kameniny, zo skla alebo z kovu, napríklad z cínu. Praktické trojnožky boli veľmi drahé. Najčastejšia používaná veľkosť bola dvojaž päťlitrová, vážila priemerne tri kilogramy. Riad bol z kameniny, zo skla alebo z kovu, napríklad z cínu. Praktické trojnožky boli veľmi drahé. Najčastejšia používaná veľkosť bola dvojaž päťlitrová, vážila priemerne tri kilogramy.
Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia. Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia.
Obyčajný robotník zarobil týždenne šesť až osem grošov, čo mu takmer stačilo na ovcu a pár topánok. Ak pracoval 24 dní, zarobil najmenej na korec žita, siahu palivového dreva a dva až tri lakte najlepšieho súkna na odev. Obyčajný robotník zarobil týždenne šesť až osem grošov, čo mu takmer stačilo na ovcu a pár topánok. Ak pracoval 24 dní, zarobil najmenej na korec žita, siahu palivového dreva a dva až tri lakte najlepšieho súkna na odev.
Jedlo sa len dvakrát denne. Prvé jedlo medzi 10.00 a 11.00 hodinou a druhé o 18.00 hodine. Dôležitým základom stravy bola kapusta a repa (kvaka). Jedlo sa len dvakrát denne. Prvé jedlo medzi 10.00 a 11.00 hodinou a druhé o 18.00 hodine. Dôležitým základom stravy bola kapusta a repa (kvaka).
... ...
... ...
Zdieľať foto

1 / 10 Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia. Foto: Shutterstock

2 / 10 Mor do Európy doviezli z Egypta. Foto: Shutterstock

3 / 10 Pri kvalite stredovekých námorných plavidiel cestovanie loďou nebolo o nič bezpečnejšie. Stačila silnejšia búrka a loď stroskotala alebo v lepšom prípade sa stratila. A ak nečasu odolala, priemerne urazila vzdialenosť 120 až 200 kilometrov za deň. Foto: Shutterstock

4 / 10 Ženy neboli v spoločnosti považované za plnoprávne osoby. Foto: Shutterstock

5 / 10 Riad bol z kameniny, zo skla alebo z kovu, napríklad z cínu. Praktické trojnožky boli veľmi drahé. Najčastejšia používaná veľkosť bola dvojaž päťlitrová, vážila priemerne tri kilogramy. Foto: Shutterstock

6 / 10 Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia. Foto: Shutterstock

7 / 10 Obyčajný robotník zarobil týždenne šesť až osem grošov, čo mu takmer stačilo na ovcu a pár topánok. Ak pracoval 24 dní, zarobil najmenej na korec žita, siahu palivového dreva a dva až tri lakte najlepšieho súkna na odev. Foto: Shutterstock

8 / 10 Jedlo sa len dvakrát denne. Prvé jedlo medzi 10.00 a 11.00 hodinou a druhé o 18.00 hodine. Dôležitým základom stravy bola kapusta a repa (kvaka). Foto: Shutterstock

9 / 10 ... Foto: Shutterstock

10 / 10 ... Foto: Shutterstock

Vyberáme pre vás

Video pre vás

Ďalšie galérie

3
MARY SOMMERVILLOVÁ zasvätila život najmä matematike a astronómii, zaujímalo ju však aj právo žien na vzdelanie.

Muži ju podceňovali: MARY FAIRFAXOVÁ SOMERVILLOVÁ strávila posledný večer života s matematikou

8
Svetoznámy dirigent a skladateľ OSKAR NEDBAL bol jednou z najvýznamnejších osobností českého a slovenského hudobného života.

Mal rád hudbu, ľudí aj život: Hudobné triumfy OSKARA NEDBALA striedali pády a súkromné tragédie

8
Na Vianoce 1100 BALDUINA I. (na maľbe M.-J. Blondel) korunovali za prvého latinského kráľa Jeruzalema.

Ako piesok v mori: Templárski rytieri sa stali elitnými špeciálnymi jednotkami svojej doby

7
Biskupský chlebík piekli pôvodne v kláštoroch a na Štedrý deň ho mnísi spolu s medovníkmi rozdávali chudobným.

Štedré a bohaté boli pre chudobných i zámožných, každá krajina má však svoje špecifiká

46
Najznámejší betlehem na Námestí sv. Petra vo Vatikáne každoročne obdivujú tisícky veriacich a pútnikov. Jeho tradíciu zaviedol pápež Ján Pavol II. v roku 1982.

Kde sa vzala tradícia VIANOČNÝCH BETLEHEMOV? Na Slovensku máme hneď niekoľko skvostov

17
Vianoce so živým stromčekom majú svoje čaro.

Spoznajte históriu VIANOČNÉHO STROMČEKA: Kde sa vzal?