1 / 10 Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia. Foto: Shutterstock
2 / 10 Mor do Európy doviezli z Egypta. Foto: Shutterstock
3 / 10 Pri kvalite stredovekých námorných plavidiel cestovanie loďou nebolo o nič bezpečnejšie. Stačila silnejšia búrka a loď stroskotala alebo v lepšom prípade sa stratila. A ak nečasu odolala, priemerne urazila vzdialenosť 120 až 200 kilometrov za deň. Foto: Shutterstock
4 / 10 Ženy neboli v spoločnosti považované za plnoprávne osoby. Foto: Shutterstock
5 / 10 Riad bol z kameniny, zo skla alebo z kovu, napríklad z cínu. Praktické trojnožky boli veľmi drahé. Najčastejšia používaná veľkosť bola dvojaž päťlitrová, vážila priemerne tri kilogramy. Foto: Shutterstock
6 / 10 Stredovekí ľudia verili, že surové ovocie a zelenina spôsobujú choroby, preto ich takmer vždy varili. Najviac sa obávali surového šalátu a ovocia. Foto: Shutterstock
7 / 10 Obyčajný robotník zarobil týždenne šesť až osem grošov, čo mu takmer stačilo na ovcu a pár topánok. Ak pracoval 24 dní, zarobil najmenej na korec žita, siahu palivového dreva a dva až tri lakte najlepšieho súkna na odev. Foto: Shutterstock
8 / 10 Jedlo sa len dvakrát denne. Prvé jedlo medzi 10.00 a 11.00 hodinou a druhé o 18.00 hodine. Dôležitým základom stravy bola kapusta a repa (kvaka). Foto: Shutterstock
9 / 10 ... Foto: Shutterstock
10 / 10 ... Foto: Shutterstock