Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Croissanty

10.10.2019 (36/2019) Príprava: 30 minút; Množstvo: 30 kusov
Croissanty
2 fotografie v galérii
Croissanty
Autor fotografie: Dušan Křístek

POTREBUJEME:

40 g droždia, 250 ml mlieka, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 2 vajcia, 250 g masla, tuk na vymastenie plechu

POSTUP:

1. Droždie zmiešame s vlažným mliekom a 4 lyžicami múky. Kvások necháme vykysnúť 30 minút. Zvyšnú preosiatu múku osolíme, pridáme vajcia a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké redšie cesto, ktoré necháme kysnúť 2 až 3 hodiny pri teplote asi 15 °C. Počas kysnutia cesto dvakrát zľahka prepracujeme.

2. Maslo necháme zmäknúť v izbovej teplote. Len čo sa objem cesta zdvojnásobí, dôkladne ho premiesime a vyvaľkáme z neho štvorec s veľkosťou 25 x 25 cm. Do stredu dáme zmäknuté maslo a rožky cesta zložíme ako obálku. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, preložíme na tretiny do stredu a necháme 5 minút odpočívať. Potom ho znova rozvaľkáme a poprekladáme. Postup opakujeme ešte raz. Nakoniec necháme cesto 20 minút kysnúť pod vlhkou utierkou.

3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s veľkosťou 50 x 30 cm a rozkrájame na široké pásy široké 15 cm. Pásy rozkrájame na trojuholníky, ktoré zvinieme od širšej strany k špičke a zohneme do tvaru rožka. Na vymastený plech poukladáme rožky nie príliš natesno, prikryjeme ich vlhkou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Rúru predhrejeme na 200 °C a croissanty pečieme 12 minút. Podávame ešte teplé ku káve alebo aj ako pohostenie s vínom.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3-4

Čas pečenia: 20 minút

Croissanty 2 fotografie v galérii Croissanty Zdroj: Dušan Křístek

 

 

 

Zasmejte sa s nami!
Husací perkelt
Zasmejte sa s nami!

Focus Media
VIDEO
© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×