Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kvôli nej podplácal i kráľ a na svadbe Kataríny Mediciovej mala väčší úspech než nevesta

07.09.2019 (35/2019) Po tejto sladkej pochúťke siahame najčastejšie v horúcich dňoch. Najmä leto si bez zmrzliny nedokážeme predstaviť.
Kvôli nej podplácal i kráľ a na svadbe Kataríny Mediciovej mala väčší úspech než nevesta
12 fotografií v galérii
V roku 1904 cukrár Ernest A. Hamwi zbadal, že jeho sused zmrzlinár už nemá mištičky...
Autor fotografie: Shutterstock

Táto osviežujúca maškrta nie je doménou našich čias, vznikla pred mnohými storočiami, hoci nie v takej podobe, akú poznáme dnes. Kde konkrétne si na nej pochutnávali ako prví, sa s určitosťou nevie. Vraj ju obľuboval už praotec viery Abrahám. A ten žil okolo roku 1800 pred naším letopočtom. Zmiešal kozie mlieko so snehom a lahôdka bola na svete.

Zmrzlinu poznali aj v Číne. Tam ju vyrábali približne 200 rokov pred naším letopočtom. Pripravili z ryže a mlieka sladkú zmes, ktorú zabalili a uložili do snehu, aby vychladla. Od Číňanov recept prevzali Arabi a Peržania.

V Egypte sa zmienky o ľadovom dezerte našli v písomnostiach z roku 500 pred naším letopočtom. Egyptskí gurmáni si dávali chladiť obľúbené ovocné šťavy. Vznikla tuhá studená zmes podobná zmrzline.

Ani lukulské hostiny starovekých panovníkov v Ríme či v Grécku sa nezaobišli bez schladenej lahôdky. Hoci sa ich stoly prehýbali pod množstvom delikates, zmrzlina bola akýsi zlatý klinec ich hodovania.

Len čo napadol prvý sneh, rímski cisári poň vyslali do hôr svojich otrokov. Tí sa ho snažili čo najrýchlejšie dopraviť do panovníkovej kuchyne. Neraz im šlo doslova o život, keď bojovali s časom, len aby vyhoveli maškrtným chúťkam cisárskeho dvora.

Kuchári potom zmiešali sneh s kúskami ovocia, dochutili ho medom a osviežujúca lahodná zmes slávila úspech. Panovníka, ktorý ju podával, označovali za top hostiteľa. Veľmi rád si na nej pochutnával aj nemilosrdný cisár Nero.

Trochu inú konzistenciu mala zmrzlina u Mongolov. Základom bolo mlieko – kozie, ťavie alebo jačie. Doň zamiešali kašovitú hmotu z ovocia alebo bylín. Pod vplyvom studeného horského podnebia zmes zamrzla a ľadový zázrak bol pripravený osviežovať.

Pre širokú verejnosť sa stala zmrzlina dostupnou pochúťkou až v 20. storočí. 12 fotografií v galérii Pre širokú verejnosť sa stala zmrzlina dostupnou pochúťkou až v 20. storočí. Zdroj: Shutterstock

Focus Media
VIDEO
© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×