Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Najdrahší balia do plechoviek z 24-karátového zlata. Zisky „kaviárovej mafie“ odhadujú na 7 miliárd eur ročne

18.04.2019 (14/2019) V minulosti bol bežným jedlom chudobných rybárov, ktorí ho jedli namiesto rybieho mäsa v dobách zlých na úlovky. Dnes je kaviár nevyhnutnou súčasťou večierkov aristokratov, podnikateľov a smotánky.
Najdrahší balia do plechoviek z 24-karátového zlata. Zisky „kaviárovej mafie“ odhadujú na 7 miliárd eur ročne
6 fotografií v galérii
Často je vnímaný ako prejav rozmaru, snobstva a prepychu. Na jedálnom lístku sa často...
Autor fotografie: Shutterstock

Boli časy, keď stál len o niečo viac ako chlieb. Hovorí sa, že počas vojny medzi Ruskom a Poľskom dostávali ruskí vojaci lisovaný kaviár, ktorý im mal pomôcť prekonať útrapy a zachovať ich pri živote, pretože napriek tomu, že ide o veľmi ľahký pokrm, jeho energetická hodnota je vysoká. Za vlád ruských cárov lovili ročne tisíce ton jeseterovitých rýb, z ktorých táto pochúťka pochádza.

Vývoznému trhu s kaviárom dlho dominovalo Rusko, delikátne ikry jesetera sa získavali hlavne z Kaspického mora. Pre nadmerný rybolov v tejto oblasti sa nakoniec táto ryba zapísala na zoznam ohrozených druhov a produkcia kaviáru začala upadať.

Kaviárová mafia

Po páde komunizmu v niektorých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a východného bloku nefungovali rybárske zákony, výsledkom čoho je, že sa populácia jeseterov poriadne znížila.

Dnes rybárska stráž a polícia v Rusku síce pytliakom každý rok skonfiškujú 30 ton kaviáru, ale aj tak sa odhaduje, že na moskovskom trhu je 80 až 90 percent nelegálneho kaviáru. Žiaľ, pokuty za porušenie zákazu lovu sú nízke, korupcia veľká a dobre organizované pytliacke skupiny na pobreží Kaspického mora ozbrojené.

Rybie farmy produkujú globálne až 200 ton tejto astronomicky drahej delikatesy ročne. 6 fotografií v galérii Rybie farmy produkujú globálne až 200 ton tejto astronomicky drahej delikatesy ročne. Zdroj: Shutterstock

Zisky tejto „kaviárovej mafie“ sa odhadujú na viac ako 7 miliárd eur ročne. Stogramové balenie červeného (nepravého) kaviáru sa dá v obchode kúpiť už od 6 eur, rovnaké balenie čierneho kaviáru stojí aj 20-násobok.

Na internete však môžete objaviť aj ponuky, ktoré sľubujú kilogram nepravého červeného kaviáru len za 25 eur. Ak ide o pravý kaviár, mimoriadne luxusným tovarom je ten, ktorý sa získa z jesetera perzského. Dvestogramové balenie nezoženiete pod 1 850 eur.

Najdrahší

V obchodoch môžete bežne kúpiť nepravý kaviár z ikier rýb, ako sú losos, zubáč, pstruh či tuniak. Najrozšírenejší je oranžový až červený kaviár, ktorý má svetlooranžovú farbu. Je síce nepravý, ale môže byť tiež veľmi lahodný.

Kvalitný kaviár je neskutočne drahý. Ten najvyhľadávanejší a najdrahší pochádza z vyzy veľkej. Táto najväčšia sladkovodná ryba a zároveň najväčší zástupca jeseterovitých rýb žije v Kaspickom mori, v hlavnom zdroji všetkých druhov kaviáru. Získava sa tu až 90 percent celosvetovej produkcie.

Vyza sa dožíva viac ako 100 rokov, môže dorásť až do dĺžky 8 metrov a váhy až 2 ton. Táto ryba je dodnes pre vedcov záhadou. Jej príbeh je z evolučného hľadiska veľmi úspešný, za celých 200 miliónov rokov sa zmenila len minimálne.

Jednou z otázok, ktorou sa vedci zaoberajú, je napríklad to, ako sa týmto rybám podarilo prežiť dinosaury. Napriek tomu, že podobne ako žralok patrí medzi chrupavkovité, vykazuje vyza aj znaky kostnatých rýb.

Len dospelý jeseter sa môže stať „darcom“ ikier, čo je príčinou, že je taký vzácny a drahý. 6 fotografií v galérii Len dospelý jeseter sa môže stať „darcom“ ikier, čo je príčinou, že je taký vzácny a drahý. Zdroj: Shutterstock

V Čiernom a Kaspickom mori žijú vyzy v hĺbkach do sto metrov, kde lovia ryby a kôrovce. Ale každých 3 až 5 rokov sa vydávajú na cestu na svoje neresiská. Vtedy sa na tejto púti dostanú do všetkých veľkých riek, ktoré sa do týchto morí vlievajú. Často migrujú tisíce kilometrov proti prúdu, aby sa dostali tam, kde sa samy vyliahli.

Rybie farmy

Túžba gurmánov po tejto delikatese je čoraz väčšia a najmä Európa trpí nedostatkom vlastných zdrojov. Za hlavných exportérov kaviáru sa považuje Rusko, Azerbajdžan, Kazachstan, Turkménsko a Irán. Medzeru na trhu postupne vypĺňajú krajiny ako Japonsko, Francúzsko, Izrael a Čína.

Dnes sa kaviár získava výhradne z umelo chovaných výz a jeseterov a rybie farmy globálne produkujú až 200 ton tejto astronomicky drahej delikatesy. Jeho výroba prebieha v prísnych hygienických podmienkach, pričom platí, že čím je ryba staršia, tým je kaviár kvalitnejší.

V závislosti od druhu jesetera sú stanovené aj minimálne vekové hranice na odoberanie ikier – z jesetera hviezdovitého vo veku 5 rokov, sibírskemu jeseterovi vo veku 6 rokov, z jesetera ruského a bieleho vo veku 8 rokov a z jesetera perzského až vo veku 10 rokov.

Na získanie kvalitného kaviáru je potrebné rybu usmrtiť a jej ikry opatrne odobrať z vaječníkov. Tie sa pomocou moderných a špecializovaných technológií triedia, premývajú na sitách a zbavujú nečistôt. Výsledkom musia byť ikry čisté a lesklé ako perly.

Nasleduje proces jemného solenia, ktorý kopíruje tradičné ruské metódy, a, samozrejme, vlastné výrobno-technické skúsenosti každého výrobcu. Solenie je prirodzeným spôsobom prírodného uchovania vajíčok a chute kaviáru.

Čím menej soli doň pridajú, tým je jeho kvalita a cena vyššia. 6 fotografií v galérii Čím menej soli doň pridajú, tým je jeho kvalita a cena vyššia. Zdroj: Shutterstock

Na drvenom ľade

Ak vás niekedy ponúkli kaviárom servírovaným s citrónom alebo so smotanou, môžete si byť istý, že to nebol kaviár vysokej kvality. Ten sa totiž konzumuje zásadne bez ďalších ingrediencií výraznej chuti.

Servíruje sa v kaviárovej miske na drvenom ľade a vychutnáva perleťovou alebo kostenou lyžičkou, aby nezmenil chuť. Druhou možnosťou je podávať pravý kaviár s hriankou a nesoleným maslom.

Zachovanie nepretržitej správnej teploty kaviáru je mimoriadne dôležité. Správnym skladovaním sa udrží čerstvosť, chuť, farba, celistvosť ikier, aróma a textúra kaviáru. Po zakúpení by mal kaviár ihneď putovať do chladničky, ale nikdy nie do mrazničky. Neotvorené balenie vydrží v chladničke 120 dní od dátumu balenia, ale ak ho otvoríte, treba ho skonzumovať maximálne do štyroch dní.

Kaviár obsahuje 31 percent bielkovín, rybí tuk, nenasýtené mastné kyseliny a omega-3 mastné kyseliny, 47 druhov vitamínov, fosfor, draslík, jód, kobalt, železo, flór, horčík, kremík, zinok a aminokyseliny.

Jeho konzumácia pomáha znížiť krvný tlak, rozpúšťa krvné zrazeniny, pôsobí protizápalovo a znižuje hladinu cholesterolu. V kozmetických prípravkoch vypína pokožku a regeneruje štruktúru pleti. Jednoducho ho treba vyskúšať.

VIDEO
© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×