Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Strácame potravinovú sebestačnosť. „V slovenskom agrosektore absentuje zdravý rozum,“ hovorí odborník

07.12.2018 (48/2018) Slovenskí farmári, roľníci, chovatelia dobytka, ovčiari, pestovatelia zeleniny aj ovocináriuž niekoľko rokov varujú politikov, že ak nezmenia poľnohosporársku politiku, Slovensko stratí potravinovú sebestačnosť.
Strácame potravinovú sebestačnosť. „V slovenskom agrosektore absentuje zdravý rozum,“ hovorí odborník
5 fotografií v galérii
Hus domáca je najstarším zdomácneným vtákom na starom kontinente.
Autor fotografie: Shutterstock

Inžinier Jozef Knežo (66), farmár zo Zemplína, kde sa vďaka štedrým štátnym dotáciám tak dobre darilo Talianom spájaným s kalábrijskou mafiou i „našim“ ľuďom so stranou SMER-SD za chrbtom, vraví, že v chove vodnej hydiny – husí a kačíc – sme sebestačnosť už definitívne stratili.

„A ani na tom najvzdialenejšom obzore nevidím žiadnu šancu na to, aby sa v regáloch obchodných reťazcov či v tých najmenších predajniach mäsa opäť predávali husi alebo kačice zo slovenských chovov. Zlaté časy chovu vodnej hydiny sú, žiaľ, nadobro za nami, ostali len v spomienkach najstarších pamätníkov,“ konštatuje muž, ktorý gazduje poniže Michaloviec na 500 hektároch pôdy.

So zaťatými zubami

Ako vraví, chov vodnej hydiny, ktorá patrila kedysi neodmysliteľne na každý gazdovský dvor, zažil svoj zlatý vek medzi dvoma svetovými vojnami. Roľníci, najmä tí z južnejších regiónov, z dedín v okolí Bratislavy, z Podunajska, zo Žitného ostrova, z Tekova, Hontu, Abova či dolného Zemplína dokázali dodať na trh rok čo rok aj jeden milión husí.

„Nám, pár posledným mohykánom, čo sa napriek všetkým priekom venujeme so zaťatými zubami chovu vodnej hydiny, pripadá toto číslo ako z ríše rozprávok. Pod likvidáciu tradičného chovu sa podpísali dve udalosti, lepšie povedané, dve ťažké rany.

V polovici 50. rokov minulého storočia to bolo násilím sprevádzané združstevňovanie dedín a o 50 rokov neskôr devastačným spôsobom vykonaná privatizácia poľnohospodárskych podnikov.

Aj v jednom, aj v druhom prípade sa kormidla ujali ľudia, ktorí nemali o gazdovaní šajnu. Tak sme spadli s celým poľnohospodárstvom – pestovaním niektorých druhov obilnín, zeleniny, ovocia i s chovom dobytka, oviec i vodnej hydiny – na samé dno,“ konštatuje Jozef Knežo.

Farmár Jozef Knežo nevidí v chove vodnej hydiny žiadnu sľubnú perspektívu. 5 fotografií v galérii Farmár Jozef Knežo nevidí v chove vodnej hydiny žiadnu sľubnú perspektívu. Zdroj: Peter Ličák

Rapídny úbytok

Na Slovensku sa husi vo veľkom chovali najmä v okolí Dunajskej Stredy, pri Galante i Michalovciach. Ale na vidieku nebolo dvora, na ktorom by chýbali kačice či husi. Gazdinky chovali husi na perie do perín a podušiek i pre chutné mäso.

Pečená husacina bola neodmysliteľnou pochúťkou na hodoch, nechýbala ani na vianočných stoloch, kedysi ju tradične podávali aj na sviatok svätého Martina. Porciovanie upečenej husi malo v gazdovských rodinách prísne pravidlá. Ten, kto pracoval v rodine najťažšie, dostal na tanier stehno, na prsiach si mohol pochutnať len gazda, krídlom počastovali toho, kto bol najrýchlejší.

Z husacích kostí na dedinách aj veštili. Aká bude najbližšia zima, hádali z prsnej kosti. Ak bola biela, hrozili záľahy snehu, tmavá kosť predpovedala vlhkú, upršanú zimu.

Za posledných 20 rokov klesol na Slovensku chov husí rapídne – zo 100 000 na slabú štvrtinu, úpadok neobišiel ani chov kačíc. Na začiatku tohto tisícročia ich počet dosahoval štvrť milióna kusov, dnes je ich o 100 000 menej.

Nečudo, že Slovenská republika už stratila v chove tejto vodnej hydiny sebestačnosť, želania spotrebiteľov a požiadavky obchodu zachraňuje ich dovoz z Maďarska. Naši chovatelia dokážu horko-ťažko pokryť zo svojich obmedzených chovov už len 5 percent spotreby týchto druhov hydiny.

Maďarsko je dnes svetovou jednotkou v produkcii husacej pečene, našim južným susedom patrí aj európsky primát v chove kačíc. Maďarskí chovatelia husí dokážu ročne vyprodukovať a dodať na domáci i európsky trh viac ako 1 800 ton husacích pečení.

Len 5 deka na Slováka!

Docent Ján Weis z Katedry hydinárstva a malých hospodárskych zvierat Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre už pred niekoľkými rokmi varoval, že ročná spotreba husaciny na jedného obyvateľa Slovenskej republiky je len 5 dekagramov! Z hľadiska zdravej výživy je to kriticky nízke množstvo.

Varovanie vyplýva aj zo slov experta na potravinovú bezpečnosť Martina Ondráša: „Je mnoho dôvodov, prečo slovenský agrosektor nefunguje. Ale všetky dôvody majú jedno spoločné. Absolútnu absenciu zdravého rozumu. Úloha fungujúceho agrosektora, lesníctva a poľnohospodárstva, je pre štát našej veľkosti absolútne strategická.“

Posledný mohykán

O očividných i skrytých úskaliach sprevádzajúcich v posledných rokoch chov vodnej hydiny by vedel farmár Jozef Knežo rozprávať celé hodiny, chovu husí sa venuje na farme pri Iňačovciach.

„O tom, že chov husí nie je pre farmárov žiadnou zlatou baňou, podáva výrečné svedectvo aj to, že na farme, ktorú dnes vlastní naša rodina, skrachovali už štyria farmári. Pri dnešných výkupných cenách a nákladoch je úspechom, keď skončíme rok na nule, v takom prípade aspoň nemáte na krku exekútora.

Veľkochovy vodnej hydiny išli dole vodou, veľkoodberateľov niet, tak aj na našej farme chováme len pre maloodberateľov. Poľnohospodárstvo je vôbec najťažší chlebík, chovám aj 200 kusov dobytka, ale keby sme na našej farme nepestovali na 200 hektároch aj sóju, tak neprežijeme.

A to ešte musíme mať šťastie, aby úrodu nezničil ľadovec. Zažili sme tu aj rok, keď nám polia zbombardovalo 9 krupobití. Poisťovňa nám zaplatila 2 000 eur, ročná poistka nás stojí štyrikrát viac.

Ľuďom platíme už len minimálne mzdy, aj to je zázrak, že ešte máme aspoň na také výplaty. Tak vyzerá na Zemplíne cesta k potravinovej sebestačnosti,“ posťažoval sa Životu jeden z posledných mohykánov, ktorý to napriek všetkým protivenstvám s chovom vodnej hydiny ešte nevzdal. Trápi sa, ale svetlo na konci tunela nevidno...

Ak to takto pôjde ďalej, na domácej husi si už asi nepochutíme. 5 fotografií v galérii Ak to takto pôjde ďalej, na domácej husi si už asi nepochutíme. Zdroj: Shutterstock

VIDEO
© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×