Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Nie je to vždy o pokazenom jedle: Kedy treba ísť s bolesťami brucha k lekárovi?

06.12.2018 (48/2018) Bolesť brucha z času na čas potrápi každého. Kedy treba ísť s bolesťami k lekárovi?
Nie je to vždy o pokazenom jedle: Kedy treba ísť s bolesťami brucha k lekárovi?
2 fotografie v galérii
Ilustračná snímka
Autor fotografie: Shutterstock

Hoci praktickí lekári často počúvajú vo svojej ambulancii – bolí ma žalúdok – laik môže len ťažko odhadnúť, či ho bolí žalúdok, alebo niečo úplne iné. Väčšina bolestí v tej oblasti brucha, kde sa približne nachádza žalúdok, môže mať úplne iný dôvod.

Napríklad bolesť žlčníka sa prejavuje často tlakom v oblasti žalúdka, sprevádza ju porucha trávenia a bolesti na pravej strane. Pod ľavým rebrovým oblúkom sa môže ohlasovať podráždený pankreas. Bolesti môžu byť bodavé, tlakové, inokedy kŕčovité.

Psychická labilita a vyčerpanosť sa tiež prejavujú bolesťami v oblasti žalúdka. Zo stresu a napätia v práci či v rodine sa naozaj môže „triasť žalúdok“, mnohí ľudia pociťujú nevoľnosť a dokonca vracajú.

Ťažkosti často samovoľne ustúpia, ale keď trvajú dlho a sprevádza ich bolesť či chudnutie, treba ísť k lekárovi. Pre mnohých ľudí je strašiakom „hadica“.

Mnohí sa obávajú gastrofibroskopického vyšetrenia, ktoré sa dá bez problémov zvládnuť. Lekárske inštrumenty potrebné na gastrofibroskopiu sú už naozaj veľmi tenké a jemné. Takto ľudia neraz odďaľujú včasnú diagnostiku a aj správnu liečbu.

Príjme dva litre

Najhoršie pre trávenie je nezdravé a nepravidelné stravovanie. Spoľahlivo ho naruší napríklad častá konzumácia rýchleho občerstvenia, ktoré obsahuje mnoho cukrov a tukov. Takú stravu tráviaca sústava spracováva až 6 hodín a ak sa medzitým dostávajú do žalúdka ďalšie jedlá, nastáva problém.

Dôležité je jesť pomaly a pokojne, nie hltavo. Problémom pre našu tráviacu sústavu sú veľmi mastné, údené a vyprážané jedlá, niektorým ľuďom robia zle, ak sú aj príliš horúce či korenisté.

Žalúdok je najpružnejším orgánom tráviacej sústavy a mení svoju veľkosť podľa toho, ako je naplnený. Keď je prázdny, môže byť menší ako päsť, ale po jedle sa môže zväčšiť aj 20-násobne a dokáže prijať až dva litre potravy!

Samozrejme, nie je dobrý nápad skúšať jeho maximálnu kapacitu. Pažerákom sa potrava dostane do žalúdka, kde zostáva približne 3 hodiny. Tam sa spracúva a pripravuje na ďalšie trávenie.

Dôležitú úlohu pri spracovaní potravy má enzým pepsín a kyselina chlorovodíková, ktorá zároveň chráni tráviaci trakt pred patogénnymi baktériami, ktoré by sa mohli nachádzať v potrave.

Jedlo sa pohybom žalúdka premiešava, rozkladá a posúva ďalej do dvanástnika, kde naň pôsobí žlč a pankreatické šťavy. Ak táto súhra viacerých orgánov prestane správne fungovať, začínajú sa problémy s trávením.

Prvou pomocou pri takých problémoch je aspoň 24-hodinová hladovka, aby sa tráviaca sústava zbytočne nezaťažovala. Podobné je to aj pri virózach, ktoré napádajú tráviaci trakt. Po opätovnom začiatku jedenia treba nasadiť probiotiká, ktoré pomáhajú aj správnemu tráveniu.

Porucha či ochorenie?

Ak sa žalúdok nevyprázdňuje, následkom je tlak, bolesť, pálenie záhy, vracanie. Jeho pohyblivosť však môže byť, naopak, zvýšená a v hladkej svalovine žalúdka vznikajú takzvané spazmy. Sú to sťahy, ktoré sa prejavujú náhlou bolesťou. Vtedy hovoríme o funkčných príčinách bolesti žalúdka.

Ďalšou, organickou príčinou, sú jednotlivé ochorenia žalúdka. Veľmi bolestivý je napríklad akútny zápal žalúdka – gastritída – ktorý spôsobuje vírusová alebo bakteriálna infekcia. Spôsobiť ho môže aj veľmi mastné a korenené jedlo.

Častým ochorením je žalúdkovo-pažerákový reflux, vredy žalúdka, zápal sliznice, ale pri mnohých funkčných poruchách žalúdka lekári žiadne ochorenie nenájdu. Vidia však zlú pohyblivosť žalúdka či nesprávne fungovanie jeho častí.

Rakovina žalúdka, ktorej sa mnohí pri bolestiach obávajú, našťastie, nie je častá. Je pomerne zákerná, pretože nemá výrazné príznaky, a preto býva, žiaľ, väčšinou diagnostikovaná až v pokročilom štádiu.

Trávenie môžu výrazne skomplikovať zlá životospráva. 2 fotografie v galérii Trávenie môžu výrazne skomplikovať zlá životospráva. Zdroj: Shutterstock

Nepite alkohol a nefajčite

Rizikovými faktormi nádorových ochorení tráviacej sústavy sú nadmerný príjem živočíšnych tukov, alkohol, zhubné látky z cigariet a z údených potravín, nedostatok vlákniny a obezita.

Mnoho ľudí prichádza za lekármi s takzvaným pálením záhy. Je to naozaj nepríjemný problém, odborne nazývaný pyróza. Pálivý pocit v žalúdku, ktorý postupuje až do krku, sa najčastejšie objavuje po ťažkom jedle, väčšinou vtedy, keď si človek ľahne.

Spôsobuje ho návrat kyseliny zo žalúdka. Tam je dobrým pomocníkom po trávení, ale v pažeráku, kam uniká, nemá čo hľadať a poškodzuje ho. Sliznica pažeráka nie je pripravená na pôsobenie žalúdočnej kyseliny.

Keď ťažkosti trvajú dlhodobo, a neustupujú po aplikácii bežne dostupných prípravkov, potrebné je vyšetrenie. Ide o pomerne komplikovaný problém. Jednou z foriem liečby je úprava životosprávy, medikamentózna liečba a ak tieto postupy nestačia, treba podstúpiť chirurgický zákrok.

Ďalším, častým ochorením žalúdka sú peptické vredy – vredy kyslého prostredia tráviacej trubice. Podľa štatistík postihujú asi 10 percent populácie. Najčastejšou príčinou ich vzniku je pôsobenie vysoko pohyblivej baktérie Helicobacter pylori, ktorú má v tráviacom trakte až 50-90 percent ľudí.

K vzniku vredov prispieva nevhodná životospráva, fajčenie, konzumácia korenených jedál a dráždivých nápojov – čiernej kávy a alkoholu. Vredy tráviaceho traktu sa zvyčajne prejavujú bolesťou v nadbrušku. Pri vrede žalúdka sa bolesti objavujú po jedle. Nie je to však pravidlo.

Žalúdkové alebo pažerákové vredy môže signalizovať aj pálivý pocit v pažeráku, „návrat“ kyslého a dráždivého späť do pažeráka, pretrvávajúce bolesti brucha a nutkanie vracať.

Vredové ochorenie žalúdka a dvanástnika sa lieči diétou, liekmi na zníženie tvorby či kyslosti žalúdočnej kyseliny a liečbou infekcie spôsobenej baktériou Helicobacter pylori.


Ako pomôcť tráveniu?

• Pravidelne sa hýbte, podporíte činnosť čriev.

• Pozor na diéty, nevyvážený jedálniček naruší črevnú mikroflóru.

• Pri akútnych problémoch nejedzte.

• Pri dlhodobých bolestiach brucha, opakovanom zvracaní či chudnutí navštívte svojho lekára.

VIDEO
© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×