Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Dietologička: Presvedčenie ľudí, že bezlepkový výrobok je lepšou a zdravšou alternatívou ako lepkový, je mylné

25.10.2018 (42/2018) Dietologička a nutričnáterapeutka Jarmila Kabátová (31) sa venuje výživovému poradenstvu pre deti a dospelých.
Dietologička: Presvedčenie ľudí, že bezlepkový výrobok je lepšou a zdravšou alternatívou ako lepkový, je mylné
5 fotografií v galérii
Predpokladá sa, že celkový počet celiatikov na Slovensku je až okolo 50 000.
Autor fotografie: Miro Miklas

Čoraz častejšie sa na pultoch predajní stretávame s bezlepkovými potravinami, čítame o tom, aký je pre nás lepok škodlivý. Na začiatok si najskôr vysvetlime ochorenia, ktoré môžu s lepkom súvisieť.

S lepkom, obilnou bielkovinou v pšenici, v raži, v jačmeni a v ovse súvisia tri diagnózy: celiakia (CD), neceliakálna gluténová senzitivita (NCGS) a alergia na pšenicu. Tieto ochorenia sa týkajú ľudí, ktorí po konzumácii múčnych jedál pociťujú ťažkosti. Klinický prejav je pri všetkých troch diagnózach približne rovnaký.

Prejavy sa môžu týkať tráviaceho traktu alebo orgánov mimo neho, dokonca nemusí byť ani žiadny, ako je to v prípade asymptomatickej CD, keď je toto ochorenie diagnostikované náhodne v rámci iného vyšetrenia alebo skríningu príbuzných pacientov.

Ak príznaky poukazujú na možnú CD, potom na prvotnú diagnózu zvyčajne postačuje krvný test. Definitívna diagnostika si však vyžaduje biopsiu tenkého čreva, ľudovo nazývanú hadicu.

Pri biopsii odoberú vzorky tkaniva a preverujú, či je tenké črevo poškodené. Bez tohto vyšetrenia nie je možné CD diagnostikovať. Pokiaľ sa zistí atrofia slizničných klkov, čo znamená, že v tenkom čreve pacientovi chýbajú výbežky zabezpečujúce vstrebávanie živín, lekár definitívne diagnostikuje CD a nastaví ho na liečbu bezlepkovou diétou.

Mikroskopické poškodenie sliznice tenkého čreva je len pri CD. Na Slovensku majú pacienti s CD nárok na preskripciu určitého sortimentu bezlepkových výrobkov, ktoré sú čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou.

A čo alergia na pšenicu? Má výrazné prejavy?

Ide o potravinovú alergiu, pri ktorej vznikajú protilátky na niektoré alergény obsiahnuté v pšenici. Najčastejšie sú postihnuté pokožka a dýchacie cesty. U detí sú najbežnejšími príznakmi astma, exantém a hnačka. Prejav môže byť aj okamžitý. Pri kontakte so sliznicou sa môžu objaviť afty v ústach, opuchnutý jazyk, hrdlo.

Stretla som sa s prípadom, keď mal pacient ranu na ruke a po použití krému, ktorý tiež obsahoval pšenicu, dostal alergickú reakciu. V najhoršom prípade to môže viesť až k anafylaktickému šoku. Týmto pacientom prekážajú i najmenšie stopové množstvá danej obilniny.

Diagnostika pozostáva zo sérologického vyšetrenia, keď u pacienta vylúčime CD a v krvi sledujeme hladinu špecifických protilátok na pšenicu. Liečba je bezlepková diéta a pacienti majú rovnako nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov gastroenterológom alebo imunoalergológom.

Ešte nám zostala tretia diagnóza NCGS. Je nealergická, ako zistíme, že máme problém?

Môže prepuknúť kedykoľvek a v akomkoľvek veku. Ide o formu symptomatickej intolerancie lepku, teda reakciu na vstrebávanie lepku u pacientov, u ktorých bola vylúčená CD a alergia na pšenicu. Príznaky sa zvyčajne objavujú niekoľko hodín až dní po konzumácii potravín obsahujúcich lepok. Častými sú tráviace ťažkosti, no čoraz častejšie sa stretávam s kožnými prejavmi na tvári, krku, dekolte a ramenách.

Diagnostika spočíva vo vylúčení CD a alergie na pšenicu a v záťažovom teste, pričom by prítomnosť pacientových ťažkostí mala reagovať na príjem lepku, resp. lepkových obilnín. Záťažový test je potrebné realizovať pod dohľadom lekára alebo kvalifikovaného dietológa. Pacienti sú odkázaní na bezlepkovú diétu, avšak nemajú nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov.

Jarka Kabátová sa v ambulancii často stretáva s pacientmi, ktorým lepok problém nerobí, napriek tomu sa chcú dobrovoľne stravovať bezlepkovo. 5 fotografií v galérii Jarka Kabátová sa v ambulancii často stretáva s pacientmi, ktorým lepok problém nerobí, napriek tomu sa chcú dobrovoľne stravovať bezlepkovo. Zdroj: Miro Miklas

Poďme teda postupne. Ak je pacientovi diagnostikovaná celiakia, je okrem diéty povinný užívať aj lieky?

Vo väčšine prípadov stačí dodržiavať „len“ bezlepkovú diétu, no závisí to od toho, ako dlho nebola CD diagnostikovaná a či sa nepridružili iné komplikácie ako napríklad osteoporóza, prípadne či nejde o kožnú formu CD, keď je potrebná okrem bezlepkovej diéty aj iná liečba.

Známa je tiež forma CD nereagujúca na bezlepkovú diétu, pri ktorej je potrebná liečba potláčajúca vlastnú imunitu človeka. Pacienti často zo strachu z deficitu niektorých vitamínov a minerálnych látok v čase diagnostiky CD siahajú po multivitamínových doplnkoch.

Nemá to však veľký význam, nakoľko sliznica tenkého čreva je poškodená, a teda je vstrebávanie jednotlivých živín ešte neúplné. Potrebná je prísna bezlepková diéta a ak aj bol prítomný deficit niektorých živín, vyváženou bezlepkovou stravou sa tento stav upraví aj bez suplementov.

Sliznica tenkého čreva má na bezlepkovej diéte schopnosť regenerácie. Vtedy sa obnoví aj vstrebávanie živín. U detí je proces obnovy väčšinou rýchlejší, u dospelých závisí od stupňa poškodenia sliznice, avšak väčšinou to trvá rok, rok a pol.

Máte v ambulancii prípady, keď pacienti nedodržiavajú diétu? Ako ďaleko môže potom toto ochorenie zájsť?

S nedodržiavaním bezlepkovej diéty sa stretávame pomerne často. Najčastejšie je nevedomé. Pacient – celiatik pravidelne konzumoval zemiakový chlieb, pretože nevedel, že obsahuje aj pšenicu. Vedomé nedodržiavanie bezlepkovej diéty je najmä u adolescentov, častejšie u mužov a tiež u asymptomatických pacientov, ktorí po konzumácii lepku nepociťujú žiadne ťažkosti.

Takýto pacienti často nerozumejú tomu, prečo by sa mali nastaviť na bezlepkovú diétu a ešte aj na celý život. Je to také šťastie v nešťastí, keď sa na ochorenie príde včas, keď pacient ešte netrpí ťažkosťami a keď sa ešte nestihli k CD pridružiť ďalšie komplikácie.

CD je autoimunitné ochorenie, čo znamená, že organizmus bojuje proti sebe samému tvorbou protilátok. Takýchto autoimunitných ochorení poznáme niekoľko a veľa celiatikov trpí niekoľkými z nich súčasne, ako napr. CD a cukrovka alebo CD a autoimunitné ochorenie štítnej žľazy.

V najhoršom prípade môže neskorá diagnostika a permanentné porušovanie bezlepkovej diéty viesť až k vzniku onkologických ochorení v tráviacom trakte. Z toho dôvodu jednoznačne neodporúčam ignorovať bezlepkovú diétu, keďže následky môžu byť fatálne.

Kde vznikol trend chudnutia prostredníctvom bezlepkovej diéty, ktorá je určená pacientom s celiakiou, s alergiou na pšenicu? A dá sa vôbec takouto diétou schudnúť?

Niekedy v 80., 90. rokoch začal veľký boom, keď sa o CD veľmi veľa hovorilo, výrazne sa zlepšovala diagnostika a počet pacientov s CD začal stúpať. Okrem pozitívneho vplyvu bezlepkovej diéty na CD sa hovorilo o tom, že bezlepková diéta má vplyv aj na zmiernenie ťažkostí epileptikov, schizofrenikov, autistov, diabetikov a zdalo sa, že to je „liek na všetko“.

Chytili sa toho známe osobnosti, ktoré začali bezlepkovú diétu propagovať aj ako prostriedok na chudnutie, športovci zase hovorili o vyššej výkonnosti, ktorú im bezlepková diéta priniesla. Väčšina týchto informácií sú však mýty. Bezlepkovou diétou sa dá schudnúť, ale aj pribrať. Je to vždy o spôsobe stravovania a stravovacích návykoch a celkovom energetickom príjme pacienta.

Hotové bezlepkové výrobky obsahujú viac sacharidov, tukov, je v nich menej bielkovín, menej vlákniny. Glykemický index takýchto potravín je vyšší, to znamená, že po ich konzumácii rýchlo stúpne hladina cukru v krvi, následne rýchlo klesne, čo vedie k únave a k ešte väčšiemu hladu.

Samozrejme, nie je bezlepkový výrobok ako bezlepkový, sú medzi nimi aj rozdiely. Pacientom prízvukujem, aby si vyberali kvalitnejšie produkty, sledovali ich zloženie na obale a podľa toho sa riadili.

Tieto výrobky by však mali byť len doplnkom k prirodzene bezlepkovým potravinám, akými sú mäso, ryby, zelenina, ovocie, strukoviny, mlieko, vajcia, kukurica, ryža, zemiaky, pseudo- obilniny... Ak pacient alebo ten, čo sa rozhodol byť na bezlepkovej diéte, preferuje len hotové bezlepkové výrobky, tak na tom sa schudnúť určite nedá.

Ak sa zdravý človek nastaví na bezlepkovú diétu a konzumuje veľké množstvo práve týchto hotových produktov, môže si poškodiť zdravie?

Ublížiť si tým v pravom slova zmysle nemôže, no je to v podstate úplne zbytočné. Bezlepková strava, pokiaľ sa preferujú len hotové bezlepkové výrobky a v dostatočnom množstve sa nekompenzuje príjem vlákniny, vitamíny B skupiny, zinku, ale aj železa, ktoré sú v nich často v deficite, môže viesť k vzniku iných ťažkosti s tým súvisiacich.

Nedostatok vlákniny, vyšší príjem funkčného škrobu, vyšší glykemický index v týchto potravinách môžu byť zodpovedné za vznik cukrovky alebo aterosklerózy, ako aj nadváhy až obezity, ktorej výskyt sa u celiatikov zvyšuje.

V bezlepkových výrobkoch sa často stretávame aj s vysokým obsahom fruktózy (ovocný cukor), ktorá sa metabolizuje v pečeni a jej nadmerný príjem môže viesť k nealkoholovému stukovateniu pečene. Je preto mylné presvedčenie ľudí, že bezlepkový výrobok je lepšia a zdravšia alternatíva ako ten lepkový.

Treba však povedať, že množstvo výrobcov sa začalo čoraz viac zameriavať na zlepšovanie nutričného statusu bezlepkových výrobkov tým, že znižujú obsah jednoduchých sacharidov, stužených tukov a soli v bezlepkových výrobkoch. Zvyšuje sa tiež obsah vlákniny a bielkovín pridávaním napríklad strukovinových múk do bezlepkových zmesí.

Novinkou na trhu je múka s vylepšenou receptúrou od spoločnosti Schär, ktorá obsahuje viac bielkovín, je tam pridaná šošovicová múka, obsahuje menej sacharidov, tukov, má nižší glykemický index a ľahšie sa s ňou pracuje. Navyše je zbavená vlčieho bôbu, ktorý je pomerne veľký alergén, čím sa tak stala dostupnou aj pre takýchto pacientov.

Pripraviť bezlepkové pokrmy v domácich podmienkach je občas problém. Celiatikom môžu pomôcť bezplatné kurzy pečenia. 5 fotografií v galérii Pripraviť bezlepkové pokrmy v domácich podmienkach je občas problém. Celiatikom môžu pomôcť bezplatné kurzy pečenia. Zdroj: Celiakia.sk

Množstvo mamičiek nastavuje svoje deti na bezlepkovú stravu, hoci netrpia celiakiou ani alergiou. Ak malým deťom chýba lepok, môže to spôsobiť problém pri ich raste a vývoji?

Na Slovensku funguje domnienka, že čo je drahšie, to je zdravšie a bezlepkové drahšie naozaj je. Veľa sa už popísalo o tom, že lepok nie je vhodný na konzumáciu, lebo môže vyvolať zápalový proces v tráviacom trakte. Do akej miery je to fakt a či sa to netýka len predisponovaných jedincov, nie je však jednoznačne potvrdené a výsledky mnohých štúdií sa líšia.

Kedysi sa alergény, teda aj lepok, odporúčali zavádzať do jedálneho lístka dieťaťa čo najneskôr. Dnes už platí, dať deťom lepok najskôr v 4. a najneskôr v 7. mesiaci. Využíva sa tak imunologické okno, keď je imunitný systém dieťaťa najlepšie pripravený na prijatie jednotlivých alergénov.

Vynechávanie lepku v jedálnom lístku dieťaťa je zbytočné. Ak však napríklad konzumuje bezlepkové piškóty a zvyšok múčnych pokrmov je lepkových, je to úplne v poriadku.

Ak nastavíme dieťa na bezlepkovú diétu bez riadnej diagnostiky, tak ho jednak do určitej miery zbytočne obmedzujeme, izolujeme od „lepkových rovesníkov“ a ochudobňujeme o vlákninu a ďalšie látky potrebné na rast a vývin, ktoré sú v bezlepkových výrobkoch v deficite.

Toto vnímam veľmi zle. Je to to isté, ako urobiť z dieťaťa vegetariána, či dokonca vegána, lebo aj ich mamina je. Aj s týmto sa čoraz častejšie stretávame v ambulanciách. Čo je ďalšie negatívum, dieťa môže byť potenciálnym celiatikom, no neprijíma dostatok lepku, pri vyšetrení potom nikdy nezistíme, či CD skutočne má, alebo nie.

Nehovoriac o tom, že taký potenciálny celiatik, ktorý o tom nevie, nemá chorobu diagnostikovanú, diétu nemusí dodržiavať stopercentne, čím dráždi sliznicu tenkého čreva a škodí si. V neposlednom rade nemá človek bez riadnej diagnostiky nárok ani na preskripciu bezlepkových výrobkov, a teda to predstavuje veľkú záťaž pre jeho peňaženku.

Vraj je vo vývoji vakcína proti celiakii. Myslíte, že v budúcnosti bude možné preventívne zaočkovať dieťa, aby toto ochorenie nemalo?

Áno, uvažuje sa aj nad touto alternatívou liečby. Vakcína obsahuje Lactococcus lactis, ktorý je modifikovaný genetickým inžinierstvom a moduluje imunitnú odpoveď na glutén.

Takáto vakcína, respektíve séria očkovaní s touto vakcínou, by tak mohla potenciálne oslobodiť ľudí od celoživotnej bezlepkovej diéty, ktorá nie je podľa niektorých odborníkov stopercentná, nakoľko úplne sa vyhnúť lepku nie je možné a citlivosť aj na jeho malé množstvá je individuálna.

Okrem toho úplné vylúčenie lepku, pokiaľ nevieme ako na to, môže byť tiež riskantné. Je však stále potrebné počkať si na definitívne výsledky štúdií, ktoré zatiaľ známe nie sú.

Aký počet ľudí týmito ochoreniami na Slovensku trpí?

Celiakiou trpí asi 1 percento celosvetovej populácie. Výskyt NCGS je podstatne vyšší a hovorí sa až takmer o 6 percentách, v prípade alergie na pšenicu sa odhaduje 5 percent celosvetovej populácie.

Údaje o počte pacientov s NCGS a alergiou na pšenicu na Slovensku nie sú známe, avšak čo sa týka CD, ich počet je v pravidelných intervaloch na Slovensku monitorovaný, keďže sa robí ich sčítavanie. Ide o pacientov dispenzarizovaných v gastroenterologických ambulanciách a posledné číslo spred troch rokov hovorí o približne 18-tisícoch.

Predpokladá sa však, že celkový počet je až okolo 50 000. Do toho rozdielu patria takí, ktorí o svojej diagnóze ešte nevedia. CD je genetické ochorenie, čo znamená, že ľudia majú určitú genetickú predispozíciu a CD sa tak môže kedykoľvek prejaviť.

Je však dôležité vedieť, že nie u každého, kto má pozitívnu genetiku na CD, sa toto ochorenie prejaviť musí. U žien je často spúšťačom tehotenstvo, alebo to môžu byť črevné vírusové ochorenia, úraz alebo akákoľvek nadmerná fyzická, či psychická záťaž organizmu.

Takým mojím pozorovaním je, že najviac novozistených celiatikov je v chrípkovom období alebo tiež v sezóne alergií.

Celosvetovo sa zvyšuje aj predaj bezlepkových výrobkov a tiež jej medializácia a celková popularita nielen medzi samotnými pacientmi, ale aj v bežnej populácii, čo má, žiaľ, aj svoje negatíva v podobe zvyšujúceho sa počtu ľudí, ktorí sú na bezlepkovej diéte napriek tomu, že ich zdravotný stav si to nevyžaduje.

Uvediem príklad. Až 72 percent z tých, ktorí sú v Amerike na bezlepkovej diéte a 40 percent v Európe netrpí žiadnym ochorením, ktoré si vyžaduje vylúčiť lepok z jedálneho lístka. Bezlepková diéta sa tak stala akýmsi módnym hitom, proti čomu sa odborníci, samozrejme, búria.

Pri diagnostike v dietologickej ambulancii sa používa aj dychový test. 5 fotografií v galérii Pri diagnostike v dietologickej ambulancii sa používa aj dychový test. Zdroj: Miro Miklas

Akú úlohu zohrávate vy pri liečbe celiatikov, alergikov?

Keď je pacientom diagnostikované niektoré z ochorení, ktoré si vyžadujú bezlepkovú diétu, teda pomerne výraznú zmenu ich doterajšieho stravovania a celkovo ich života, najlepšie, čo môžu urobiť, je navštíviť odborníka, ktorý im predovšetkým v začiatkoch bezlepkového stravovania dokáže poradiť.

A to je vlastne aj mojou úlohou. Prídu za mnou, aby som ich oboznámila s problematikou stravovania, čo môžu a čo nemôžu jesť. V podstate takíto pacienti zrazu zistia, že si musia dávať pozor takmer na všetko, lebo lepok je dnes už skoro všade.

Nájdete ho v smotane, koreninách, v mrazenej zelenine, zemiakových hranolkách, sušenom ovocí, kvasniciach, kečupoch, mäsových výrobkoch, teda aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali.

Pacientom radím, na čo si dávať pozor, ako pripravovať bezlepkové pokrmy a z akých surovín. Upozorňujem ich na sekundárnu kontamináciu, ako sa stravovať bezlepkovo na cestách, v reštauráciách. Ako sa stravovať bezlepkovo zdravo a plnohodnotne tak, aby im nič nechýbalo.

Veľký problém majú začiatočníci so samotnou bezlepkovou múkou, respektíve s pečením. Lepok sám osebe nemá nejakú nutričnú hodnotu, no je významný pre jeho technologické vlastnosti. Vďaka nemu je cesto pružné a drží pokope.

Gazdinky tak môžu mať zo začiatku s týmto cestom problém, v čom im napríklad môžu pomôcť aktuálne prebiehajúce kurzy bezlepkového pečenia po Slovensku. Vďaka nim sa naučia upiecť chutný domáci chlebík alebo koláč.

Rovnako tak pomáhajú občianske združenia pre celiatikov, kde si medzi sebou pacienti podávajú tie najcennejšie rady. Združenia fungujú v každom väčšom meste, kde dietológovia, lekári aj výrobcovia bezlepkových výrobkov pravidelne edukujú a informujú pacientov v oblasti samotnej diagnózy a liečby. Pacient tak nie je odkázaný len na hľadanie informácií na internete.

Chodia za vami aj ľudia, ktorí nemajú žiaden zdravotný problém, ale chcú sa poradiť?

Väčšinou za mnou chodia ľudia s už stanovenou jednou alebo niekoľkými diagnózami súčasne a venujeme sa konkrétnym diétnym postupom. Prichádzajú aj takí, ktorí sa sami nastavili na bezlepkovú diétu a chcú vedieť, ako sa stravovať zdravo aj bezlepkovo.

Nemáme veľmi radi, keď sa ľudia sami nastavujú na bezlepkovú diétu a nevyžaduje to ich zdravotný stav, no ak sú dostatočne edukovaní, vedia, ako zabrániť nutričným deficitom, ale aj nadbytkom, potom v tom nevidím až taký problém.


VIDEO
© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×