Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zdravé ovocie? V týchto prípadoch môže narobiť viac problémov ako osohu

13.09.2018 (36/2018) Ovocie obsahuje vitamíny a vlákninu. Navyše je plné minerálov a sladké. A to je dôvod, prečo pre niektorých ľudí ovocie skutočne nie je to najlepšie.
Zdravé ovocie? V týchto prípadoch môže narobiť viac problémov ako osohu
2 fotografie v galérii
Príjem ovocia by sme mali obmedzovať, ak nechceme priberať. Ovocie má totiž dvojnásobne...
Autor fotografie: Shutterstock

Lekári a výživoví poradcovia varujú najmä pred neobmedzenou konzumáciou tejto dobroty. Ovocie by, samozrejme, malo byť pravidelnou súčasťou nášho jedálneho lístka, jeho príjem by sme však mali obmedzovať najmä vtedy, ak nechceme priberať. Ovocie má totiž dvojnásobne viac energie ako zelenina a aj viac cukru.

Pri redukcii hmotnosti naozaj stačí zjesť denne jeden, maximálne dva kusy ovocia, banány treba radšej vynechať. Mnohí ľudia si myslia, že ovocný cukor v ovocí a zelenine je „zdravší“, jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy.

Fruktóza má však najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov. Na porovnanie, obyčajný stolový cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55!

Glykemický index hovorí o tom, ako rýchlo a ako intenzívne potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Čím vyššie číslo, tým „horšia” potravina pri chudnutí. Napriek tomu ak pri redukcii hmotnosti človek denne zje napríklad kilo mandarínok, nemá šancu schudnúť.

Pri chorých obličkách

Ľudia s ochorením obličiek musia tiež obmedziť príjem niektorých druhov ovocia, pretože obsahujú vysoké množstvo minerálov, ktoré zle fungujúci orgán zbytočne zaťažujú. Ľudia so zlyhanými obličkami nemôžu jesť ovocie vôbec.

Tí, ktorí sú odkázaní na hemodialýzu, si práve tam nosia zopár obľúbených kúskov ovocia. Môžu ho zjesť len počas dialýzy. Dialyzačné zariadenie totiž látky z ovocia nebezpečné pre ich telo okamžite odfiltruje, čo zlyhané obličky nedokážu.

Ovocie totiž zvyšuje množstvo fosforu, sodíka a draslíka v krvi. Diéta pri problémoch s obličkami obmedzuje práve príjem draslíka, takže pacienti si volia ovocie s nízkou hladinou tohto minerálu.

Pozor si musia dávať najmä na plody, kde je draslíka výnimočne veľa. Patria k nim banány, melón, mango, nektárinky, kivi, pomaranče, hrozno a papája. Ľuďom s chorými obličkami sa skôr odporúčajú jablká, broskyne, bobule, ananás a sušené brusnice, samozrejme, v rozumnom množstve.

Cukrové bomby

Ešte opatrnejší musia byť tí, ktorí majú spojené ochorenie obličiek s cukrovkou. Ovocie obsahuje veľa sacharidov, čo môže spôsobiť náhle zvýšenie hladiny glukózy v krvi.

Kombinovaná obličková a diabetická diéta obmedzuje sacharidy, spotrebu sodíka, fosforu a draslíka. Táto diéta má za cieľ chrániť zostávajúce funkcie obličiek a predísť súčasne komplikáciám cukrovky.

Aj diabetici bez ochorenia obličiek si musia príjem ovocia strážiť a starostlivo si ho vyberať. Veľmi opatrní musia byť pri konzumácii hrozna. Obsahuje totiž toľko cukru, že im môže hladinu cukru v krvi úplne rozhádzať.

Niektorí ľudia majú problém aj s trávením ovocia. Ľudia s citlivým žalúdkom alebo inou časťou tráviaceho traktu majú po zjedení hrušky či slivky problémy s nadúvaním.

Pacienti s chorým žlčníkom musia zase ovocné druhy s hrubšou šupkou ošúpať. Šupa je síce zdrojom množstva vitamínov a navyše pomáha čistiť črevá, no pôsobí zároveň dráždivo.

Rovnako sa šupkám z ovocia musia vyhýbať ľudia s Crohnovou chorobou a ďalšími zápalovými ochoreniami čriev. Pozor si treba dávať aj na druhy s množstvom semienok, napríklad jahody.

Konzumácia ovocia i orechov môže spustiť vážnu alergickú reakciu. 2 fotografie v galérii Konzumácia ovocia i orechov môže spustiť vážnu alergickú reakciu. Zdroj: Shutterstock

Alergici v pozore

Samozrejme, sú aj ľudia, ktorí sú na ovocie alergickí. Pomaranče, grapefruity či mandarínky patria medzi alergizujúce potraviny, preto nie je vhodné dávať ich malým deťom.

Mnohí však majú alergiu na ovocie aj v dospelosti. Je spôsobená požitím alergénu – bielkoviny, ktorá sa vyskytuje v ovocí. Imunitný systém niektorých ľudí je na tieto bielkoviny príliš citlivý a telo na ne reaguje príliš silno. Alergická reakcia na ovocie sa prejavuje krátko po požití alergénu, no môže sa objaviť i s odstupom niekoľkých hodín.

Alergológ dokáže pomocou testu odhaliť alergiu na ovocie a určiť potrebnú liečbu. Alergiu najčastejšie spôsobujú jablká a hrušky. Ďalej potom čerešne, višne, marhule, broskyne, nektárinky, slivky, ringloty, maliny, černice a tiež jahody.

Alergické prejavy môže vyvolať dokonca dotyk s ovocím, napríklad pri krájaní. Z exotického ovocia bývajú častými pôvodcami alergie banány, kivi, ananás a citrusové plody. Pozor si treba dávať aj pri pití ovocných džúsov.

Najťažší priebeh alergie spôsobujú orechy – lieskové, vlašské, búrske, mandle a ostatné. Tie dokonca môžu vyvolať až anafylaktický šok a ľudia, ktorí sú na orechy alergickí, sa musia vyvarovať aj všetkých potravín, ktoré obsahujú orechy, hoci len v stopovom množstve.

Príznakom alergie na ovocie je orálny alergický syndróm, ktorý sa prejavuje ako svrbenie a pálenie pier, ďasien a jazyka, niekedy dochádza k miernemu opuchu, ďalej sa môže objaviť vyrážka okolo úst. Ďalším z prejavov alergie je žihľavka alebo ekzém na koži. Ojedinele môže dôjsť k opuchu dýchacích ciest a ohrozeniu života.

Skrížená alergia

Stačí, ak alergici vyradia zo svojho jedálneho lístka to ovocie, ktoré im spôsobuje problémy. Ak nie sú alergickí na iné druhy, nie je nutné sa mu vyhýbať. Bolo by to zbytočné obmedzenie a boli by ochudobnení o vitamíny a minerály.

Pri alergii na ovocie býva účinná imunoterapia. Vďaka podávaniu malej dávky alergénu si telo postupne vybuduje k alergénu toleranciu a môžete sa časom zbaviť alergie úplne.

Alergény, ktoré sú obsiahnuté v ovocí, bývajú často citlivé na teplo. Ak sa problematické ovocie tepelne upraví, alergény sa zničia a dá sa bez problémov konzumovať.

Alergia na ovocie býva často spájaná s peľovou alergiou. Je to dané podobnosťou alergénov v peli a v ovocí, hovoríme o skríženej alergii. Až 50 percent ľudí alergických na peľ brezy je alergických na jablká, hrušky, broskyne alebo napríklad marhule. Alergia na peľ ambrózie býva zase spájaná s alergiou na banány.

Výhodou je, že alergia na ovocie môže s rastúcim vekom úplne zmiznúť. Výnimkou je alergia na orechy, ktorá pretrváva po celý život.

Ak ovocie nespôsobuje telu žiadne problémy, leto je najlepším obdobím pre zásobenie organizmu vitamínmi. Ak chceme pre svoje zdravie urobiť čo najviac, optimálna je kombinácia rôznych druhov. Príjem jednotlivých vitamínov a minerálov je vtedy skutočne vyvážený. Samozrejme, stále platí, že ovocie treba jesť s mierou.

© Život Publishing, a.s. Autorské práva
sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Spravodajská licencia vyhradená.

Zobrazenie: mobil | klasické

Prihlásenie

Táto akcia vyžaduje prihlásenie. Chceš sa prihlásiť?

Áno Nie

×